Kaj moramo vedeti, preden se odločimo za nakup klimatske naprave

Poletje je že spet tukaj, spet imamo čas za razmislek in nakup klimatske naprave.

Kaj moram vedeti, preden se odločimo za nakup klima naprave?

Klime postajajo vedno bolj učinkovite in dosegajo vedno večji izkoristek. Velik poudarek je na bolj čistem zraku in možnosti upravljanja na daljavo s pomočjo pametnega telefona.

Klasična in inverterska klima – kakšna je sploh razlika ?

Klasične klimatske naprave se izklopijo, kadar se prostor ohladi na želeno temperaturo. V primeru da se prostor spet ogreje, moramo klimatsko napravo znova vključiti, kar ni najbolj varčno.
V zadnjem času so zato veliko bolj razširjene inverterske, ki se ne izklapljajo, ampak ko dosežejo nastavljeno temperaturo v prostoru, delujejo naprej, le da z zmanjšano močjo, zgolj toliko, da ostane temperatura v prostoru enaka.

Moč klimatske naprave

Obstaja okvirna formula za računanje potrebne moči klimatske naprave. Prostornino prostorov pomnožimo s 25 W/m3.

Primer:

Imam stanovanje z 33 m2. V stanovanju imamo stene, ki so visoke 2,4 m. Kar pomeni da je prostornina celotnega stanovanja 79,2 m3. Če to vrednost pomnožimo s 25 W/m3 dobimo 1,98 kW.
Kar pomeni da je za naše stanovanje primerna klima z močjo 2 kW.

Vse vrednosti so seveda okvirne.

Kateri model klimatske naprave izbrati ?

Priporočljivo je izbrati kakovostnega, preizkušenega proizvajalca klimatskih naprav v energijskem razredu A, A+, A++ ali A+++, pri čemer vsak plus pomeni za deset odstotkov manjšo rabo od razreda A. Če se odločite za nakup klimatske naprave, s katero se bomo tudi ogrevali (inverterska), morate biti pozorni na sezonsko grelno število – SCOP, ki naj bo večje od 3,4 ter sezonsko hladilno število – SEER pa naj bo višje od 5,1. Več o vrednostih si lahko preberete v tem članku.

Redno vzdrževanje daljša življenjsko dobo vaše klimatske naprave

Če je klima v redni uporabi, priporočamo vsaj dvakrat na leto čiščenje filtrov zraka s toplo vodo in čistilnim sredstvom. Servis naprave je najbolje izvesti pred sezono – torej pred poletjem.
Priporočamo vsaj en servis na dve leti. Serviser bo pregledal delovanje klimatske naprave, očistil filtre notranje enote ter odvod kondenza, po potrebi dodal hladilno sredstvo.

Če razmišljate o servisu ali nakupu klimatske naprave preglejte ponudbo v naši spletni trgovini ali nam pošljite povpraševanje, na voljo smo vam na:

Tel: 040-831-950 | Biakom | E-mail: info@biakom.si | Povpraševanje

  • Share/Bookmark

KomentarjiIme(obvezno)

e-pošta(obvezno)

Spletna stran

Govori odkrito

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !